E

Konut- İnsan İlişkisi konut ve kent Sosyal Ayrışma kentsel dönüşüm soylulaştırma tüketim nesnesi olarak konut alt gelir grubu göç kapalı site kapalı siteler kentsel algı kentsel yaşam rota Ait olma durumu Toplu Konut algı barınma-yaşama fiziksel sınır gecekondu genişleyen konut sınırı konut niteliği konutun tüketimi sosyo-ekonomik statü sınır Özel - Kamusal Sınırı çarpık kentleşme Kamusal Omurga Çeperinde Konut Sosyal Adalet Toplum-Kent İlişkisi durak dışlanmışlık etkileşim gelecek tasarımı hafıza kamusal alan kent çeperleri kültür katmanı mahremiyet metropol sosyal eşitlik sürdürülebilirlik toplumsal sınır yap-sat yaşam kalitesi üst gelir grubu ütopya 3. boyutta mülkiyet Bellek Ekosistem Kent ile Konutun Kesiştiği Alanlar Kentin Yatay ve Düşey Arayüzleri Kentli Hakkı Kentsel Doku Ne Yönde değişiyor/Değişmeli Kişiselleşme Kolektif Bellek Korunaklı Yerleşimler Metropolde Konut İhtiyacı anlam beden deneysel konut dinamik konut disiplinler arası yaklaşım distopya dönüşüm düşeyde yükselme ekonomi ekonomik strateji evsiz farklı kültürler fonksiyon future systems geleneksel kavramlar gelir kutuplaşması genius loci geçirgenlik geçmiş ve şimdiki gobi-gobi görüngü gündelik hayat istanbul istanbul'da yaşam kamusal - özel aralığı kamusal eşik katmanlaşma kent bileşenleri kent karakteri kent merkezi kentli kentsel boşluk kimlik konut sloganları konut tipolojileri korunaklı konut küresel kentler mahalle olgusu marka projeler mekan mekan antropolojisi mevcut modeller moda monotonluk müdahale norm okumalar reklam residence resilin sentetik mekanlar simülasyon sokak-konut ilişkisi sosyal entegrasyon soyutlanma su-kent sürdülebilirlik tanımlı mekan tasarım projeler toplumsal mekan tüketim çılgınlığı yeni konut siteleri yuva zoning Öbekleşme çok kültürlü kent üretim

5 Ekim 2010 Salı

YENİ KONUTLAR VE İSTANBUL ‘DA YAŞAM

Konut insanların temel gereksinimlerinden birisi olan barınmayı, öncelikle sağlıklı ve güvenli olarak karşılayacak olan bir ortamdır. Gereksinim –değer ilişkisinde insanın toplumsal- tarihsel ve kültürel bir varlık oluşu, gereksinimlerin mantığını farklı öğelerle birleştirerek, salt barınak olmanın ötesine taşımaktadır. Günümüzde kentleşmenin hızlı boyutlara ulaşmasıyla birlikte, konut- barınma gereksinimi de artmakta ve bu ihtiyacın karşılanması, hızlı kentleşme olmak üzere ekonomik ve toplumsal etkenler altında geniş boyutlar kazanabilmektedir.

Günümüz dünyasının hızlı yaşantısının etkileri ve sonuçları olarak konut, barınma yanında sosyal ve kültürel ihtiyaçların da karşılanmasını güvenli bir şekilde sağlayacak komplekslere- şehir merkezi dışında kalan bölgelerde site oluşumlarına, şehir içinde residence’lara dönüşmüştür. Şehrin nüfusu artıkça, hızlı kentleşme de beraberinde gelmiş, kaliteli ve donanımlı konut ihtiyacının karşılanması için geniş arazilere ihtiyaç duyulmuş, bu arazilerin şehrin içinde yüksek arazi maliyetleri oluşturması ile şehrin içindeki nüfusun bir kısmı, kentin kanat alanlarında oluşturulan sitelere, uydu kentlere kaymıştır. Gerekli altyapının, ulaşım kolaylığının tam olarak ulaşmadığı bölgelerden şehre geri dönüşlerin başlamasıyla, aynı kalite ve donanımda, genç ve orta yaş çalışan kesime hitap eden Residence tarzı yaşam alanlarını sunan projeler çoğalmaya başladı.

İstanbul’un yeni gelişen iş merkezi bölgesi Büyükdere Caddesi aynı zamanda yaşam merkezi de olmaya başladı. Bu bölgede yapılan projeler öncesinde Residence tarzı yaşam Akmerkez ile başlayıp Metrocity ile devam ederken, sosyal alanlar ile iş ve yaşam merkezlerinin bir arada olduğu örnekler çoğaldı. Kapalı alanların yanı sıra ‘’Kanyon’’ gibi açık alan, sokak konseptini benimseyen, dünyada örnekleri olan özel projeler hayli ilgi gördü. Cadde üzerindeki bu örnekleri Gültepe’ye bağlayacak yeni projeler Levent Loft ve teras-bahçe ihtiyacını da giderecek Loft 2 izledi. Farklı proje konsepti ile Nef 163 yeşili dikey ve yatay olarak mekanlara taşıyarak bu özlemi de gidermeye çalışıyor. Safir ve Machka Rezidence lansmanı yapılmış bu tarzdaki diğer projeler. Bu projelerle değeri katlanan şehir içinde kalan az sayıdaki araziler de yerli –yabancı yatırımcıların ilgisini çekerek yüksek gelir grubuna hitap eden özel tasarım projeleri, sosyal ve kültürel alanlarla tasarım mekanları ulaşılabilir olmaya aday. Tabanlıoğlu- Arolat ortak çalışması ‘’Zorlu Center’’ tam anlamıyla özel tasarım bir proje. Bunun yanında bir tasarım ikonu olan Starck markasını taşıyan ‘’Yoo İstanbul’’ projesi geliyor ki bu da İstanbul’un tasarım projelerin ilgi odağı olacağını gösteriyor.

Sonuç olarak değinilmesi gereken en önemli konu da bu projelerin gelişmesindeki en önemli etken trafik sorunundan kurtulup zaman yönetimini kolaylaştırmak olsa da, trafik sorununun çözümlenemediği projelerin zaman içinde ilgiyi kaybetmesi de söz konusudur. Ayrıca kentin büyümesi sürecinde bu şekilde özel projelerin yapılması çok özel olsa da, şehrin siluetini ortadan kaldıracak projelere izin verilmemelidir. UNESCO’nun 2 yıl önce İstanbul’u bazı projeler nedeniyle ( Galata , Haydarpaşa vs.) dünya miras listesinden çıkarmak istediğini de unutmamak gerekir.

Güliz Tavukçuoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder