E

Konut- İnsan İlişkisi konut ve kent Sosyal Ayrışma kentsel dönüşüm soylulaştırma tüketim nesnesi olarak konut alt gelir grubu göç kapalı site kapalı siteler kentsel algı kentsel yaşam rota Ait olma durumu Toplu Konut algı barınma-yaşama fiziksel sınır gecekondu genişleyen konut sınırı konut niteliği konutun tüketimi sosyo-ekonomik statü sınır Özel - Kamusal Sınırı çarpık kentleşme Kamusal Omurga Çeperinde Konut Sosyal Adalet Toplum-Kent İlişkisi durak dışlanmışlık etkileşim gelecek tasarımı hafıza kamusal alan kent çeperleri kültür katmanı mahremiyet metropol sosyal eşitlik sürdürülebilirlik toplumsal sınır yap-sat yaşam kalitesi üst gelir grubu ütopya 3. boyutta mülkiyet Bellek Ekosistem Kent ile Konutun Kesiştiği Alanlar Kentin Yatay ve Düşey Arayüzleri Kentli Hakkı Kentsel Doku Ne Yönde değişiyor/Değişmeli Kişiselleşme Kolektif Bellek Korunaklı Yerleşimler Metropolde Konut İhtiyacı anlam beden deneysel konut dinamik konut disiplinler arası yaklaşım distopya dönüşüm düşeyde yükselme ekonomi ekonomik strateji evsiz farklı kültürler fonksiyon future systems geleneksel kavramlar gelir kutuplaşması genius loci geçirgenlik geçmiş ve şimdiki gobi-gobi görüngü gündelik hayat istanbul istanbul'da yaşam kamusal - özel aralığı kamusal eşik katmanlaşma kent bileşenleri kent karakteri kent merkezi kentli kentsel boşluk kimlik konut sloganları konut tipolojileri korunaklı konut küresel kentler mahalle olgusu marka projeler mekan mekan antropolojisi mevcut modeller moda monotonluk müdahale norm okumalar reklam residence resilin sentetik mekanlar simülasyon sokak-konut ilişkisi sosyal entegrasyon soyutlanma su-kent sürdülebilirlik tanımlı mekan tasarım projeler toplumsal mekan tüketim çılgınlığı yeni konut siteleri yuva zoning Öbekleşme çok kültürlü kent üretim

5 Ekim 2010 Salı

KENTSEL KONUT KAVRAMI

Gelişen teknolojinin insan yaşamındaki en önemli sonuçlarından biridir kentleşme. Küçük yerleşim alanlarından kentlere geçişte, değişen insan yaşamıyla birlikte yaşam alanlarının yani yapılı çevre elemanlarının da gerek işlev gerek yapısal anlamda farklılaştığı görülür. Bu değişikliklerin belirgin biçimde fark edildiği yapılı çevre elemanlarından biride konuttur.

Konut önce insanın sadece barınma ihtiyacını karşılayan belirli fonksiyonları üstlenmiş bir yapı iken, daha sonra insanın yaşam tarzı ve beğenileri ile de şekillenmeye başlamıştır. Konut toplu yaşama uyum sağlayan insanın bireyselleşebildiği başlıca mekandır aslında. Birey yaşadığı mekana kendi kültür ve kimliğinin izlerini taşır. Fakat gelişen teknolojinin bize sunduğu sınırsız olanakların yanında bugün kentlerimize baktığımızda tekdüzeleşmiş konut çözümlerini buna bağlı olarak monotonlaşmış insan yaşamını görmekteyiz. Kullanıcıların kültür ve yaşam tarzlarının göz ardı edildiği, estetik beğeni ve mimari kaygının hiçe sayıldığı, fonksiyonel birtakım ihtiyaçlara cevap verdiği sanılan fakat aslında ekonomik faktörlerin baskısında gerçekleşen, ’kent’ sözcüğünün çoğu kişiye göre görsel karşılığı olan yüksek katlı aynılaşmış apartmanlardır karşılaştığımız kentsel konut yapıları.

Kentleşmenin konut üzerindeki etkilerinin yanında, diğer bir yapılı çevre elemanı olan sokak kavramı üzerindeki etkileri de göz ardı edilemez. Sokakların insanların sohbet ettiği zaman geçirdiği, çocukların oyun oynadığı sosyalleştiği dış mekanlar olmaktan çıkıp; tek tip kentsel konutlar arasında sıkışmış, kentin koşuşturmacasında sadece ulaşım işlevini üstlendiği bir yaşam şeklini sunuyor bugünkü kentsel konut kavramı. Günümüz kentlerinde konutun çok katlı yapılar şeklinde üretilmesi önce insanın sokak kavramından sosyalleşme bağlamında uzaklaşmasına sebep olmuş; daha sonra ise toplu ve seri biçimde üretilmiş konutların kent dışına taşınmasıyla kent yaşantısından da soyutlanmış olduğu görülür.
Bu durumda kentlerimizi kentsel konut bağlamında irdelersek şu soruları sorabiliriz;

· Kentten veya sokak yaşantısından soyutlanmak kentlinin ihtiyacımıdır?
· Sokak kavramıyla ilişkili konut çözümleri nasıl gerçekleşebilir?
· Kent farklı kültürdeki bireyleri bir arada bulundururken neden bu farklılıklar konut çözümlerine uygulanamıyor? Uygulanırsa kente kimliksizlik ve karmaşa getirir mi? Yoksa bu farklılıklar kentliye farklı yaşamları tecrübe etme fırsatı sunar mı?
· Kentsel konutların benzerlik göstermesi kentsel bir dil oluşturma kaygısını mı güdüyor?
Jale Sarı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder