E

Konut- İnsan İlişkisi konut ve kent Sosyal Ayrışma kentsel dönüşüm soylulaştırma tüketim nesnesi olarak konut alt gelir grubu göç kapalı site kapalı siteler kentsel algı kentsel yaşam rota Ait olma durumu Toplu Konut algı barınma-yaşama fiziksel sınır gecekondu genişleyen konut sınırı konut niteliği konutun tüketimi sosyo-ekonomik statü sınır Özel - Kamusal Sınırı çarpık kentleşme Kamusal Omurga Çeperinde Konut Sosyal Adalet Toplum-Kent İlişkisi durak dışlanmışlık etkileşim gelecek tasarımı hafıza kamusal alan kent çeperleri kültür katmanı mahremiyet metropol sosyal eşitlik sürdürülebilirlik toplumsal sınır yap-sat yaşam kalitesi üst gelir grubu ütopya 3. boyutta mülkiyet Bellek Ekosistem Kent ile Konutun Kesiştiği Alanlar Kentin Yatay ve Düşey Arayüzleri Kentli Hakkı Kentsel Doku Ne Yönde değişiyor/Değişmeli Kişiselleşme Kolektif Bellek Korunaklı Yerleşimler Metropolde Konut İhtiyacı anlam beden deneysel konut dinamik konut disiplinler arası yaklaşım distopya dönüşüm düşeyde yükselme ekonomi ekonomik strateji evsiz farklı kültürler fonksiyon future systems geleneksel kavramlar gelir kutuplaşması genius loci geçirgenlik geçmiş ve şimdiki gobi-gobi görüngü gündelik hayat istanbul istanbul'da yaşam kamusal - özel aralığı kamusal eşik katmanlaşma kent bileşenleri kent karakteri kent merkezi kentli kentsel boşluk kimlik konut sloganları konut tipolojileri korunaklı konut küresel kentler mahalle olgusu marka projeler mekan mekan antropolojisi mevcut modeller moda monotonluk müdahale norm okumalar reklam residence resilin sentetik mekanlar simülasyon sokak-konut ilişkisi sosyal entegrasyon soyutlanma su-kent sürdülebilirlik tanımlı mekan tasarım projeler toplumsal mekan tüketim çılgınlığı yeni konut siteleri yuva zoning Öbekleşme çok kültürlü kent üretim

1 Ekim 2010 Cuma

Kentin kumbarası olsa içine neler atardınız?

Kentin kumbarası olsa içine neler atardınız?Daha az …lar ve daha çok …larıyla bir kent nasıl olmalı? Kentleri yaşanılır kılan kriterler nelerdir? Kentin korunan ve yaşatılan tarihi mimarisi, çağı yansıtan yapıları, insanca ve etkin ulaşım sistemi, yürüme ve bisiklet yolu ağları, yeşil alanlar, buluşma yerleri, meydanlar gibi öğeler kenti dünü,bugünü ve yarını ile var edebilecek önemli kriterleri olarak sayabiliriz.Peki kent yaşayan bir organizmalar bütünü ise kent+konut+insan ilişkisi nasıl olmalı?
Konut ‘kent imgesi’nin neresinde? Yerin kimliği kavramı ‘bir kişinin bir yeri diğer yerlerden ayırabilmesini ya da tanıyabilmesini sağlayan nitelikler’ bütünü olarak tanımlanmaktadır.İnsan ve mekan arasında bağ kurmak, kentsel yaşam kalitesinin yükseltilmesinin önemli bir öğesidir.Bu mekanlar insanların ilişki kurabilecekleri, bağlanabilecekleri, aidiyet hissedebilecekleri,kendileriyle özdeşleşebilecekleri, özleyecekleri yerlerdir.Kesişimler kenti İstanbul’da konutun yeri nedir/nerededir? İyi bir yaşam kalitesi arayışı ve merkezlerin kalabalıklığından kurtulma anlayışı ile kent dışına yayılma olgusu beraberinde kentlerimize yeni sorunlar getirmektedir.Kentlerin sahipliği yitirilmekte, özelliklede konut bölgeleri niteliksiz planlama ve tasarımlara, toplumsal yabancılaşma ve izolasyona terk edilmektedir. Bununla beraber kentsel yaşama odaklı yaşamın sonucunda konutlar günümüzün en yaygın yapı tiplerinden biri haline gelmiş ve ‘konut’ büyük kentlerin siluetlerine damgasını vurmuştur.
Bütün insanlar aynı yaşam tarzını mı arzuluyor? Son yıllarda büyük şehirler üzerinde oluşan baskıyı yadsımak mümkün değil.Özellikle İstanbul gibi şehirlerin kentsel ve kırsal alanlardan aldığı göçler ve bunun getirdiği kültürel farklılıklar, konut ihtiyacının doğurduğu çarpık ve hızlı kentleşme ve gelir dağılımının adaletsizliği kent açısından acı sonuçlar doğurmuştur.İster üst,orta kesim ister alt kesimden olsun,bu büyümeyi karşılayabilmek adına yapılan toplu konutların temel özellikleri standart tiplere kodlanmıştır.Sanki bütün insanlar aynı yaşam tarzlarını arzuluyorlarmış gibi birbirlerinin adeta kopyaları konutlarda yaşmaya mecbur bırakılmıştır.Kullanıcıya da sadece mobilyalarla o mekanı ‘kendi’selleştirmesi kalmıştır.
Konut sadece ‘ikamete ayrılmış yapı’ mıdır? Konut tekil kişiler veya aile için barınak olmanın yanında toplum için sosyal, ekonomik ve fiziksel içeriği olan bir kavramdır.Ayrıca konut, insanların kendisini yeniden üretebileceği, sağlık, güvenlik ve özel hayat koşullarının sağlandığı bir yapının asgari düzeyde kaliteli malzeme ile dayanıklı olarak inşa edilmesi sonucu elde edilen mekandır. Yoksa konut bir otel odası/duraklama/mola yeri mi? Konutun genel olarak işlevlerine bakacak olursak yaşama, uyuma, dinlenme, yemek yeme, aile bireyleriyle sosyal iletişime geçebilme gibi eylemlerin yapıldığı mekân diyebiliriz. Fakat kent, bize dayattığı yaşam şartları ve buna karşılık sunduğu imkan ve servisleri ile konutun bu işlevlerini yerine getiriyor. Böylece yaşamımız yollarda/otobüslerde, alışveriş merkezlerinde, ofislerde, kafe-restoranlarda geçiyor ve bu koşuşturma içince konut sadece uyumaya gidilen bir otel odasından farksızlaşıyor.Kısaca konut günümüz İstanbul koşullarında bir kavram kargaşası içinde bocalamaktadır.‘Barınma İhtiyacı’ndan/‘konut kültürü’nden, ‘sığınma kültürü’ne geçiş süreci nasıl gerçekleşti?

GÖZDE ÜLGER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder